Een tekenbeet is pijnloos maar kan door de Lyme-bacterie wel nare gevolgen met zich meebrengen. Lees daarom snel wat u moet doen in het geval van een beet.
Een tekenbeet kan overal op het lichaam voorkomen. Het liefst op warme en vochtige plekken zoals de knieholtes en de oksels. Bij kinderen kan het voorkomen dat de beet op het hoofd, in de nek of achter de oren zit.
Hoe ziet een tekenbeet er uit?
Tekenbeten zijn pijnloos, u kunt dus niet weten of u gebeten wordt. Waar u gebeten wordt ontstat vaak binnen 3 dagen een rood vlekje dat meestal niet groter wordt dan 1 of 2 centimeter. Het verdwijnt weer in één week.
Wordt het groter? Bel dan uw huisarts op.
Wat doet een tekenbeet?
Sommige teken hebben de Lyme-bacterie. Als u gebeten wordt, kan de bacterie door uw huid naar binnen gaan. Hier door kunt u dan de ziekte van Lyme krijgen.
In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken drager van de Lyme-bacterie. De kans dat u de ziekte krijgt, is klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er 2 of 3 Lyme. Hoe langer de teek in uw huid blijft, hoe groter de kans.
Hoe verwijdert u een teek?
Het beste is om een vastzittende teek niet met alcohol, nagellak, zeep, olie of andere middelen te bewerken of verdoven. Het zou de kans op besmetting kunnen vergroten.
- Gebruik een puntig pincet en pak zo dicht mogelijk op uw huid de teek vast.
- Houdt de pincet aan de huid en trek de teek voorzichtig zonder te draaien er uit.
- Als u alleen de kop van de teek eraf trekt, is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit. Daarintegen kan het wel ontsteken.
- Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met bijvoorbeeld: alcohol(70%). Een alternatief is goed met water en zeep schoonmaken.
Let in de eerste 3 maanden na een tekenbeet goed op. Ontdekt u een van deze vlekken:
- Rode of blauwrode vlek rond de tekenbeet
- Gele of blauwige vlek rond de tekenbeet
- Een van deze vlekken op een andere plek van uw lichaam
Bel dan uw huisarts.